Chuťovka pro milovníky vážné hudby: BBC Radio 3 na internetu bez komprese

18. duben 2017

Zjednodušeně lze říci, že k posluchači se dostávají zvukové záznamy a koncerty vážné hudby v takové kvalitě, v jaké byly pořízeny. Doporučená rychlost linky jsou minimálně 2 Mbps.

Britská veřejnoprávní stanice BBC Radio 3 si připravila opravdovou lahůdku pro všechny milovníky vážné hudby, kteří si zakládají na vysoké kvalitě zvuku. Okruh začal vysílat na internetu ve formátu nekomprimovaného audia s podporou FLAC a MPEG-DASH. Určitou překážkou pro některé zájemce může být nutnost instalace nejnovější verze internetového prohlížeče Mozilla Firefox. Na nekomprimovaný stream není uplatněna geoblokace.

Zjednodušeně lze říci, že k posluchači se dostávají zvukové záznamy a koncerty vážné hudby v takové kvalitě, v jaké byly pořízeny. Zájemce tak není ani v internetovém streamu ošizen o sebemenší audio detail, který by mohl díky komprimaci zaniknout. Jak již bylo řečeno, novinka je uvedena prozatím pouze pro Mozilla Firefox, v přípravě je nicméně i podpora pro další prohlížeče a počítá se i s mobilními aplikacemi. Redakce webu Digitální rádio doporučuje oficiální BBC iPlayer Radio, který je dostupný pro Android.

Přímý odkaz na internetový stream pro Mozilla Firefox: https://radio-3-concert-sound.pilots.bbcconnectedstudio.co.uk/

autor: lukpo
Spustit audio