DAB chceme nadále rozvíjet, potvrdil šéf Českého rozhlasu na konferenci v Polsku

7. říjen 2016

„Digitalizace rozhlasového vysílání je cestou, jak zdokonalit služby pro naše posluchače,“ myslí si generální ředitel veřejnoprávního média.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na konferenci European Radio Forum v polském Krakově uvedl, že veřejnoprávní médium chce pozemní digitální rádio DAB+ nadále rozvíjet, ale potřebuje k tomu podmínky. Problémem, jak uvedl již několikrát v minulosti, je chybějící legislativa. Při svém vystoupení rovněž zmínil, že nedávné nařízení vlády konečně vytyčilo mantinely digitalizace rozhlasového vysílání v České republice.

Český rozhlas nicméně není s aktuální podobou dokumentu spokojen. Připomeňme, že strategie rozvoje digitálního vysílání veřejnoprávního média by umožnila v DAB šířit pouze tři stávající analogové okruhy. Sám Zavoral chce usilovat o to, aby se digitalizace rozvíjela dynamičtěji. Základní předpokladem k tomu je právě vytvoření potřebné legislativy a případně také stanovení termínu vypnutí analogového signálu. V současné době funguje veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu na pilotní bázi z vysílače Praha – Žižkov, podle schválené koncepce by se měla technologie dále rozšířit do Plzně, Brna a Ostravy.

„Digitalizace rozhlasového vysílání je cestou, jak zdokonalit služby pro naše posluchače a nabídnout jim kromě kvality a stability přenosu i doprovodné multimediální služby. Technologie DAB+ je jednou z důležitých platforem vysílání, které Český rozhlas bude i nadále rozvíjet,“ konstatoval generální ředitel ČRo René Zavoral. Veřejnoprávní médium by chtělo v optimálním případě šířit v rámci vlastního multiplexu nejen stávající analogové, ale také digitální stanice jako jsou například Radio Wave, Rádio Junior nebo Český rozhlas Jazz. Nabídnout by mohl i doplňkové obrazové informace, takzvanou slideshow.

autor: lukpo
Spustit audio