DAB+ multiplex Českého rozhlasu zachytili v Německu, Polsku i na Slovensku

11. prosinec 2017

Nejvzdálenější report lze prozatím dohledat ze Slovenska. Z Popradu je vysílač Hošťálkovice zachytitelný na teleskopickou anténu ze sto osmdesáti kilometrů.

Digitální síť Českého rozhlasu, multiplex ČRo DAB+, je v provozu teprve od 30. listopadu, ale za tu dobu už si této novinky stihnuly všimnout zájemci o technologii prakticky ze všech okolních zemí. Vyplývá to z reakcí na několika diskusních fórech z Německa, Polska i Slovenska. Největší zájem vzbudily DAB+ vysílače Plzeň – Radeč a Ostrava – Hošťálkovice. V daných oblastech jsou vítaným zpestřením dostupné programové nabídky.

O zachycení západočeského vysílače lze najít informace například na německém webu Radioforum. Zmínka obsahuje náhled z programu DAB Player doplněný o Radio Wave. Na diskusním fóru polského operátora EmiTel začali diskutující řešit v souvislosti s DAB+ velikost datových toků. Nejvzdálenější zachycení multiplexu ČRo DAB+ bylo prozatím potvrzeno pravděpodobně ve slovenském Popradě. Právě o něm je zmínka zveřejněna na webu Radia.sk. V případě Popradu je vysílač Hošťálkovice vzdálen 176 km. Skutečnost zachycuje níže připojené video.

autor: lukpo
Spustit audio