Digitalizace rádia se může rozjet, Českému rozhlasu ale přináší řadu otázek

24. srpen 2016

Návrh předpokládá, že by Český rozhlas vysílal digitálně pouze tři celoplošné a dvě regionální stanice.

Vláda na dnešním zasedání schválila jednomyslně návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu. Informaci oficiálně potvrdil mluvčí vlády Martin Ayrer. Český rozhlas sice bude moci DAB vysílání rozšiřovat do dalších oblastí, nicméně v omezené míře a v jiné podobě než si veřejnoprávní médium představovalo. Návrh předpokládá, že by Český rozhlas vysílal digitálně pouze tři celoplošné a dvě regionální stanice a navíc by vedl k zakonzervování současného stavu DAB na dalších pět let, do roku 2021.

Jako součást návrhu dodal Český rozhlas i koncepci rozvoje DAB vysílání, která však bohužel nebyla dostatečně akceptována. Český rozhlas má obavy, že schválený dokument může celý proces rozhlasové digitalizace zbrzdit. Médium vychází z mezinárodních standardů, kdy má veřejnoprávní rozhlas k dispozici vlastní multiplex, ve kterém může posluchačům nabídnout všechny své stanice a zároveň rozjet další projekty, obsahy a služby. Nic takového současný návrh neumožňoval. Naopak značně zužuje počet digitálních stanic, které by mohl ČRo v multiplexu mít. V digitální síti se tak objeví s největší pravděpodobností Radiožurnál, Dvojka a Vltava.

Veřejnoprávní rozhlas počítá s tím, že bude schopen ze stávajícího rozpočtu financovat digitalizaci jen do určité fáze. „Například hradit souběžné vysílání DAB a analogu už by bylo nad naše síly,“ upřesnil pro web Digitální rádio mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna a doplnil: „Hledat je tedy třeba další cesty. Jednou z nich by mohlo být využití financí z vratky DPH ve výši cca jedné miliardy korun, o kterou nyní vede ČRo spor se státem.“ Rozšiřování DAB vysílání do dalších koutů České republiky bude nyní záležet na telekomunikačním úřadu ČTÚ, který vypíše výběrové řízení na operátora multiplexu a následně přidělí kanály ve III. pásmu pro jednotlivé oblasti.

„Jsem rád, že se vláda digitalizací jako takovou zabývá a že byl schválen návrh, který je alespoň dílčím krokem v této oblasti. Pracovní skupina, která návrh připravovala, nicméně nezohlednila připomínky ČRo, na rozdíl od připomínek komerčních rádií. Chceme tedy nadále o koncepci digitalizace diskutovat. Naším cílem je rychlý a efektivní rozvoj rozhlasového vysílání. Chceme být v tomto ohledu lídrem a nabízet našim posluchačům co nejpestřejší obsah a co nejlepší služby,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

autor: lukpo
Spustit audio