Digitální rozhlas DAB+ pokryje do roku 2019 dvě třetiny území Francie

12. leden 2018

„Digitální rozhlas je třeba nasadit nejprve v nejhustěji zalidněných a nejvíce vydělávajících oblastech,“ myslí si člen francouzské mediální rady CSA Nicolas Curien.

Signál digitálního rozhlasového vysílání DAB+ bude do příštího roku dostupný na dvou třetinách území Francie. Takový je plán tamního regulátora CSA. Ve vysílání stanice Sur Radio to ve čtvrtek uvedl jeho člen Nicolas Curien. Ten upozornil a de facto přiznal neúspěch DAB+ v roce 2014, ze kterého je nyní se třeba poučit. Došlo k tomu, že začala vysílat pouze část plánovaných stanic a koordinace v oblasti aktivit digitálního rozhlasu neprobíhala společně.

„Digitální rozhlas je třeba nasadit nejprve v nejhustěji zalidněných a nejvíce vydělávajících oblastech. Investice rozhlasových vysílatelů, kteří budou v těchto oblastech působit, musí být plusová,“ konstatoval Curien. Příchod DAB+ vysílání označil člen francouzského regulátora za pozdní, nicméně lze podle jeho optimistického výhledu dohnat země, jako je Německo nebo Velká Británie, která se již blíží k 50% podílu poslechu digitálního rádia. Procesu se zatím v současné době neúčastní velcí privátní hráči ani veřejnoprávní rozhlas. To se ale pochopitelně může se zájem obyvatel o tuto technologii rychle změnit.

autor: lukpo
Spustit audio