Digitální rozhlas má v Německu podporu i přes kritiku komerční sféry

28. duben 2016

DAB rádio je nákladově velmi efektivní. Často se mimo jiné zdůrazňuje možnost rozdělení nákladů mezi jednotlivé vysílatele.

Podporu digitalizaci pozemního digitálního rádia vyjádřila i Dorothee Bär, členka Spolkového sněmu a tajemnice Ministerstva dopravy a digitální infrastruktury, které se bude podílet na přípravě legislativy pro zavádění této technologie. Podpora DAB rozhlasu je z této strany velmi důležitá, protože komerční sféra je stejně jako v České republice k chystanému procesu velmi kritická. Bär zdůrazňuje zejména možnost vznik nových projektů, tím pádem širší a bohatší programovou nabídku na straně uživatele a taktéž výhody pro hospodářství a průmysl.

DAB rádio je podle Dorothee Bär nákladově velmi efektivní. Často se mimo jiné zdůrazňuje možnost rozdělení nákladů mezi jednotlivé vysílatele. Zatímco v současné době je na analogovém pásmu VKV možné vysílat jednu jedinou stanici na jedné frekvenci, v rámci DAB je to mnohonásobně více, stejně jako například u DVB-T. Ministerstva dopravy a digitální infrastruktury proto proces podporuje a bude proces podporovat v rámci „digitální rozhlasové rady“. V Německu se ukázalo, že posluchači jsou ochotni přejít na DAB vysílání, pokud však mají jasně zvýrazněné výhody, které jim tento proces přináší.

Zdroj: Satellifax.de

autor: lukpo
Spustit audio