Digitální rozhlas využívá ve Švýcarsku 54 % populace, trend je trvale rostoucí

14. únor 2017

Starší posluchači se k DAB+ ve Švýcarsku obracují jako k alternativě vůči VKV, naopak mladá generace ve věku od 15 do 34 let dává přednost internetovému rozhlasu.

Rozhlas některou z digitálních cest, zejména pak prostřednictvím pozemního rádia DAB+ a internetu, poslouchalo ve Švýcarsku do konce loňského roku 54 % populace. Je to o 5 % více než na podzim roku 2015. V roce 2016 se sice nárůst poslechu rozhlasu pomocí digitálu zpomalil, nicméně trend je jasný – tato kategorie vykazuje trvale rostoucí trend. Úspěchu DAB+ rádia v alpské zemi nahrává fakt, že se na něm podílejí veřejnoprávní i privátní hráči.

Starší posluchači se k DAB+ ve Švýcarsku obracují jako k alternativě vůči VKV, naopak mladá generace ve věku od 15 do 34 let dává přednost internetovému rozhlasu, respektive tedy zažívá IP rádio největší nárůst, konkrétně o osm procent. Největší popularitu si drží v oblasti DAB+ rádia německy hovořící část Švýcarska následovaná francouzskou oblastí. Stabilně roste počet posluchačů digitálního rozhlasu v automobilech. 73 % řidičů však stále preferuje analogový rozhlas v pásmu VKV. Aktuální data zveřejnila před pár dny agentura GfK Switzerland.

autor: lukpo
Spustit audio