Digitální vysílání DAB+ v Chorvatsku by mělo odstartovat do konce letošního roku

9. květen 2017

„Přechod na digitální vysílání znamená menší rušení, odpadají problémy se zpracováním signálů a k dispozici je i bohatší programová nabídka,“ vyjmenovává výhody tamní operátor.

Chorvatský telekomunikační operátor Odašiljači i veze plánuje do konce letošního roku spustit v experimentálním režimu digitální pozemní vysílání ve standardu DAB+. Firma o tom informovala při příležitosti odborného fóra, které se konalo 4. května v Záhřebu. Technické podrobnosti o tomto vysílání plánuje firma zveřejnit v následujících měsících. Po Bulharsku je Chorvatsko další novou zemí, která tuto technologii plánuje v blízké době otestovat.

„Přechod na digitální vysílání znamená menší rušení, odpadají problémy se zpracováním signálů a k dispozici je i bohatší programová nabídka. Současná VKV platforma má určitá omezení, jako je například nedostatek volných frekvencí. To je dnes velký problém. V budoucnu občané získají lepší pokrytí signálem, více obsahu a toto vysílání bude znamenat i nižší spotřebu energie. Domnívám se, že regulační orgány uznají potřebu technologické změny a brzy poskytnou předpoklady k tomu, aby bylo možné zahájit experimentální digitální vysílání,“ uvedl Mate Botica, výkonný ředitel Odašiljači i veze.

autor: lukpo
Spustit audio