Do Česka vnikly vzdálené digitální signály z Německa a Švýcarska, dorazilo i Dánsko

25. srpen 2016

Extrémně dobré příjmové podmínky se pochopitelně netýkaly pouze III. pásma, tedy digitálního rádia, ale například i analogového rozhlasu, tedy kmitočtového rozsahu VKV/FM.

Majitelé digitálních rozhlasových přijímačů DAB se možná v těchto hodinách nestačí divit. Nejen nad Českou republikou, ale i výraznou částí Evropy začalo úřadovat tropické počasí. „V následujících dnech bude mít vliv na naše počasí tlaková výše. S tím souvisí i zlepšený příjem vln. Zatím to vypadá, že by nejlepší situace mohla nastat v noci ze středy na čtvrtek a ve čtvrtek ráno,“ uvedl pro Digitální rádio před několika dny amatérský meteorolog Daniel Neumann a jeho předpověď se vyplnila.

Příjmu digitálních signálů DAB svědčí v současné době prakticky volné III. pásmo v České republice. Až na několik výjimek není prakticky využíváno a v období tlakové výše je tak možné zachytit nejen vzdálenější signály z Německa, ale například i Švýcarska, případně Rakouska (Vídeň). Redakce webu Digitální rádio dokonce zaznamenala ve středu večer příjem digitálního rozhlasu z Dánska. Šlo konkrétně o kanál 11C a multiplex DAB 2 OE, do něhož jsou umístěny veřejnoprávní i komerční programy. S největší pravděpodobností se jednalo o 644 km vzdálenou lokalitu Sønder Højrup s výkonem necelých 8 kW.

Extrémně dobré příjmové podmínky se pochopitelně netýkaly pouze III. pásma, tedy digitálního rádia, ale například i analogového rozhlasu, tedy kmitočtového rozsahu VKV/FM. I tady bylo možné kromě vzdálených stanic z Německa, Rakouska a Švýcarska přijímat i Skandinávii. Redakce webu Digitální rádio zaznamenala pomyslný vrchol těchto podmínek ve čtvrtek ráno, kdy byl v Praze zachycen signál francouzského veřejnoprávního rozhlasu, konkrétně stanic France Info a France Inter. Vysílač Strasbourg/TDF Nordheim byl od místa příjmu vzdálen 533 km.

Lovci vzdálených signálů, kteří se také označují DX-eři (zkrátka DX znamená Distance X – neznámá vzdálenost, pozn. red.), používají při zachycení stanic zejména v pásmech VKV speciální webové nástroje. Tím nejpopulárnějším je FM list (viz: http://www.fmlist.org/ul_login.php). Jedná se o světovou databázi VKV frekvencí, díky níž je možné ukládat úlovky okamžitě on-line a následně je zobrazit. Velmi populárním nástrojem je i webová stránka DX maps. Aktuální situaci nejen nad Evropou lze sledovat na mapě Mountainlake. Velmi populární jsou i předpovědi příjmu na webu dxinfocenter.com.

autor: lukpo
Spustit audio