GRAFIKA: Po celém světě se doposud prodalo přes 53 milionů DAB přijímačů

28. březen 2017

Tahounem technologie je bez pochyby Norsko, které již přistoupilo k vypínání analogového rádia VKV v prvních oblastech a prodej DAB přijímačů se přiblížil ke čtyřem milionům.

Více než 53 milionů přijímačů, které zvládají příjem digitálního rozhlasu DAB a DAB+, se prodalo do konce loňského roku ve světě. Technologie patří v současné době ke standardu v Norsku (98 % prodaných vozů s DAB), ve Velké Británii (87 %) a ve Švýcarsku (66 %). Pokrytí populace nadále roste. V Norsku a Švýcarsku dosahuje již téměř 100 %, v Dánsku 98 %, ve Velké Británii 97 %, v Německu 96 % a v Nizozemsku 95 %.

Tahounem technologie je bez pochyby Norsko, které již přistoupilo k vypínání analogového rádia VKV v prvních oblastech a prodej DAB přijímačů se přiblížil ke čtyřem milionům. Švýcarsko, které začne s vypínáním v roce 2020, dosáhlo souhrnného prodeje 2.8 milionů DAB/DAB+ rádií. Marketingová kampaň týkající se této operace má začít v letošním roce. Hranici prodeje téměř jednoho milionu přijímačů dosáhla Itálie, Nizozemsko pak cifry 581 tisíc. Důležitým trhem pro DAB rozhlas je také Austrálie, kde se prodaly tři miliony rádií.

autor: lukpo
Spustit audio