Indie je připravena na druhou fázi zavádění digitálního rádia DRM

5. červen 2017

Národní vysílatel All India Radio se nyní zaměří na samotnou informační kampaň, v níž zdůrazní výhody technologie, jako jsou textové informace Journaline nebo lepší kvalita zvuku.

Indie koncem března úspěšně dokončila první fázi zavádění digitálního rádia DRM, tedy vysílání v pásmu středních vln. V provozu je 37 vysílačů s pokrytím většiny území země. Nyní Indie vstupuje do další fáze digitalizace. V ní je cílem zprovoznit plně doplňkové služby, které mohou v DRM fungovat a zahájit informační kampaň, aby byla tato technologie představena nejen odborné, ale zejména laické veřejnosti.

Právě poslech v lepší zvukové kvalitě a získání doplňkových služeb (textový servis), mají být hlavními výhodami, díky kterým má smysl na DRM přecházet. Vysílání je kódováno v modernějším přenosu DRM xHE-AAC. Výhodou textového servisu Journaline je skutečnost, že se k posluchačům dostávají dodatečné informace bez nutnosti připojení přijímače k internetu. Velmi pozitivní odezvy má All India Radio (AIR) z regionu Dillí, signál se bude ve velmi krátké době rozšiřovat i do oblastí Chennai, Pune a Bangalore.

autor: lukpo
Spustit audio