Inverzní počasí udeřilo, ovlivňuje i příjem DAB rádia

21. listopad 2016

Majitelé digitálních přijímačů si mohou v těchto dnech rozšířit počet stanic o zajímavé kousky například ze severu Německa nebo Polska.

V plné síle udeřilo v noci z neděle 20. na pondělí 21. listopadu inverzní počasí. Do husté mlhy se zahalilo i hlavní město Praha. Tento stav měl a stále ještě má pochopitelně vliv i na příjem signálů včetně těch digitálních, jako jsou DVB-T a DAB (pozemní digitální rádio). Nutno upozornit, že inverzní počasí tentokrát udeřilo později, než se očekávalo. Loni na podzim přišly dobré příjmové podmínky již na konci října.

Majitelé DAB přijímačů si mohou v období inverzního počasí výrazně vylepšit dostupnou programovou nabídku. Kromě multiplexů z Čech, případně Moravy, mohou zachytit i vzdálenější signály z Německa a Polska, případně Švýcarska. Zvláště nabídka z alpské země je velmi bohatá. Ve Švýcarsku funguje řada celoplošných, regionálních i lokálních multiplexů. Veřejnoprávní rozhlas zde 15. listopadu překlopil vysílání kompletně do normy DAB+. Vzdálenější úlovky mohou zachytit majitelé přijímačů s venkovní anténou pro III. pásmo.

autor: lukpo
Spustit audio