Jak propagovat DAB+ mezi studenty techniky? Nechat je sestavit vlastní přijímač

23. květen 2018

Žáci představili kompletní postup výroby digitálního rádia – od samotných pracovních procesů, přes technické výkresy až po detailní seznam všech součástek.

Jižní Tyrolsko je jednou z oblastí, kde se digitálnímu rádiu daří, o čemž svědčí i fakt, že tu na konci loňského roku ustoupily DAB+ první lokální vysílače v pásmu VKV. Rundfunk Ansalt Südtirol (RAS) se nicméně jako organizace sdružující všechny zainteresované subjekty snaží tuto technologii trvale propagovat. Studenti Střední technické školy Maxe Valiera v Bolzanu nyní sestavili jako školní práci vlastní DAB+ přijímač, který je plně funkční.

Studenti představili kompletní postup výroby DAB+ rádia – od samotných pracovních procesů, přes technické výkresy až po detailní seznam všech součástek. Komponenty dodala škole bezplatně přímo organizace RAS, která zároveň snahu mladých techniků následně ocenila sadou značkových digitálních rádií. Jako materiál pro výrobu DAB+ přijímačů bylo použito například dřevo, ocel, mramor, plexisklo a pochopitelně řada elektronických součástek. Vedoucí projektu Peter Kofler ocenil inovativní myšlení svých studentů, které je součástí popularizace DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio