Jsme přesvědčeni o tom, že digitální rozhlas je perspektivní, říká René Zavoral

6. březen 2017

Co úspěchu digitálního rozhlasového vysílání brání, je jasné. „Co nám zoufale chybí, je politické rozhodnutí o tom, jestli Česká republika touto cestou půjde,“ upozorňuje šéf Rozhlasu.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral zopakoval v pátečním vydání deníku Právo své stanovisko k zavádění digitálního rádia DAB+. Veřejnoprávní médium je přesvědčeno o perspektivě této technologie, nicméně pro její úspěch je nutná politická podpora. „Analog je v současné době plný, prakticky žádné kmitočty volné nejsou a my nechceme, aby rádio jako mediatyp stagnovalo a bylo zakonzervované,“ zdůvodnil Zavoral.

Co úspěchu digitálního rozhlasového vysílání brání, je jasné. „Co nám zoufale chybí, je politické rozhodnutí o tom, jestli Česká republika touto cestou půjde, a stanovení termínu pro případné vypnutí analogového vysílání,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu, který o digitalizaci usiluje mimo jiné proto, že veřejnoprávní médium má být průkopníkem nových technologií. René Zavoral ujistil, že pokud se digitalizace rozhlasového vysílání stane oficiální mediální politikou a technologie se rozšíří na běžnou úroveň, stanou se DAB přijímače záležitostí stokorun a nebude tedy jejich cena tak vysoká, jako je nyní.

autor: lukpo
Spustit audio