Konsorcium WorldDAB radí automobilkám, jak zprostředkovat řidičům lepší zážitek z jízdy

15. únor 2018

Řidičům jde zejména o snadné použití DAB tuneru, přístup k němu musí být jednoduchý a zcela bezproblémový. Nejlepším způsobem pro vyhledávání stanic je pak abecední řazení.

Konsorcium WorldDAB připravilo pro automobilky manuál, podle kterého by se měly řídit, chtějí-li řidičům zprostředkovat bezproblémový poslech digitálního vysílání pří jízdě automobilem. Pokyny, které jsou určeny výrobcům vozů a autorádií, vycházejí z reálného průzkumu mezi motoristy z pěti zemí. Cílení DAB/DAB+ rádia právě na řidiče, není žádným překvapení. Motoristický průmysl je a do budoucna i bude hlavním hnacím motorem této technologie.

Tyto pokyny, které vypracovala pracovní skupina WorldDAB Automotive, jsou výsledkem spolupráce mezi provozovateli vysílání a výrobci automobilů. Pokyny pro návrh jsou založeny na sedmi případech využití, které byly vygenerovány v rámci průzkumu. Tyto pokyny vycházejí ze skutečných zkušeností spotřebitelů. Řidičům jde zejména o snadné použití DAB tuneru, přístup k němu musí být jednoduchý a zcela bezproblémový. Nejlepším způsobem pro vyhledávání stanic je pak abecední řazení.

Co řidič požaduje:

- snadné nalezení DAB tuneru v automobilové jednotce
- snadné nalezení digitálních stanic
- aktuální seznam stanic
- snadné uložení stanic do oblíbených položek
- poslech oblíbené stanice, je-li k dispozici
- více informací o vysílaném programu
- přizpůsobení DAB autorádia podle vlastních potřeb

autor: lukpo
Spustit audio