Krátkovlnné vysílače umožnily přenos mobilní aplikace do oblastí bez internetu

21. září 2017

Posluchači by si sice mohli stáhnout v daném regionu aplikaci prostřednictvím internetu, problém je ovšem v tom, že právě v této oblasti je připojení velice komplikované.

Krátkovlnné vysílače mohou v případě nouze umožnit i přenos datových služeb. Tuto možnost vyzkoušela křesťanská organizace Faith Comes by Hearing (FCBH), která je provozovatelem bezplatné mobilní aplikace Bible.is. Jak upozornil portál QRZ now, prostřednictvím vysílačů rozhlasové stanice Trans World Radio docházelo k přenosu datových paketů z Guamu do Thajska. Vysílač TWR pak posloužil jako obří wifi.

Posluchači by si sice mohli stáhnout v daném regionu aplikaci prostřednictvím internetu, problém je ovšem v tom, že právě v této oblasti je připojení velice komplikované. Komunikace byla pochopitelně pouze jednosměrná, tedy z místa A do místa B, data nebylo a není možné odesílat. Ačkoliv zpráva neuvádí, jaká byla přenosová rychlost, dá se předpokládat, že šlo o objem Bytů za sekundu. Vysílací technologii zajistila stanice TWR, o přenos dat se postarala Bible.is. Data putovala přes ionosféru více než tři tisíce mil.

autor: lukpo
Spustit audio