Na klíčových trzích v Evropě a Austrálii se zatím prodalo padesát milionů DAB rádií

12. září 2016

UVNITŘ GRAFIKA - Poslechu digitálního rádia se daří zejména ve Švýcarsku, které eviduje 53 % populace, zatímco analog už jen 47 %.

Klíčové trhy Evropské unie a asijsko-pacifické oblasti, do nichž patří Norsko, Švýcarsko, Velká Británie, Dánsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Francie a Austrálie, hlásí doposud téměř padesát milionů prodaných digitálních rádií, ať už pro standard DAB nebo DAB+. Klíčovým trhem je z tohoto pohledu zejména Velké Británie, kde se těchto přijímačů prodala více než polovina. Na opačné straně naopak stojí s necelými třemi sty tisíc přijímačů Francie. Čísla dnes zveřejnilo fórum WorldDAB.

Na většině trhů je oproti analogovému VKV/FM rádiu dostupných v dané lokalitě většinou pětkrát více digitálních stanic DAB/DAB+. Poslechu digitálního rádia se daří zejména ve Švýcarsku, které eviduje 53 % populace a tato cifra tak překročila klasické analogové rádio. Více než polovina lidí tedy poslouchá rádio digitálně. „Digitální rádio nadále pokračuje svou úspěšnou pouť a za posledního půl roku učinilo velký pokrok. Norsko již v příštím roce plánuje vypnout analogové FM vysílače, Švýcarsko ho bude postupně následovat v roce 2020. Dánsko, Velká Británie a Německo prozatím na termínu vypnutí pracují.

autor: lukpo
Spustit audio