Nabídnout divákům Ultra HD, není problém. Otázkou je jeho cena

25. květen 2016

„První přenosy jsme zahájili již v minulém roce. Nyní Ultra HD testujeme v pražském DVB-T2 na kanálu FunBox 4K,“ informovaly České Radiokomunikace.

Pro operátory ani televizní stanice by již v současné době nebylo problémem nabídnout Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšší rozlišení, než je Full HD. Problémem je jeho cena. Zaznělo to na dnešní konferenci Digimedia 2016, která se koná na půdě České televize. Televize by pro přechod na UHD musely upravit své vysílací řetězce. Snímací technika pro Ultra HD je v současné době několikanásobně dražší než Full HD. Podle technického ředitele TV Nova Josefa Uhra je cena techniky pro UHD v současné době tak nákladná, jako byl v minulosti poměr mezi SD a HD.

Uher konstatoval, že Nova už v současné době natáčí v Ultra HD self proma, tedy například znělky s tvářemi televizní obrazovky. Technický ředitel nejsledovanější komerční televizní skupiny konstatoval, že všechny kanály Novy už jsou v současné době k dispozici v HD rozlišení, tedy kromě vlajkového kanálu i Nova Cinema, Fanda, Smíchov, Telka, Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Všechna odbavovací pracoviště Novy jsou taktéž v HD. Termín ukončení vysílání TV Nova ve standardním rozlišení zatím upřesnit nechtěl. Podobně se vyjádřil i v duchu, zda se tak stane v letošním roce.

Vrátíme-li se ještě k formátu Ultra HD, operátoři jsou na něj připraveni. Naznačil to i ředitel pro regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. „První přenosy jsme zahájili již v minulém roce. Nyní Ultra HD testujeme v pražském DVB-T2 na kanálu FunBox 4K. Jsme schopni demonstrovat, že terestrické vysílání je schopno zajistit tuto distribuci. V DVB-T2 multiplexu v kódování HEVC jsme schopni přenést dvacet programů ve standardním, sedm kanálů ve vysokém, případně tři kanály v Ultra HD kvalitě. Od toho se tedy bude odvíjet cena distribuce,“ uvedl Procházka z Českých Radiokomunikací.

autor: lukpo
Spustit audio