Nad Milánem roste nová stokilowattová vysílací věž, šířit bude i DAB+ rozhlas

11. duben 2017

Nejsilnější italský DAB vysílač pokryje bez problémů kvalitním signálem významnou část regionu. Zachytitelný má být až v Boloni.

Nová vysílací věž, která výrazně zlepší pokrytí v celé severní Itálii, v současné době roste nedaleko Milana. Již fungující stanoviště Torre de' Busi-Valcava nabídne prostor VKV stanicím, odkud bude možné šířit signál až výkonem 100 kW, počítá se i s technologií DAB+, tedy pozemním digitálním rozhlasem. Předpokládaná mapa zveřejněná na profilu DAB-Swiss předpokládá pokrytí kvalitním signálem ve městech Pavia, Monza, Cremona i Modena.

Výkon 100 kW (nejedná se o chybu) uvádí u kanálu 12C i portál ukwtv.de. Kvalitní pokrytí v severní Itálii by tak nemělo být problém pro stanice z rodiny Capital, R101, M Due O nebo Radio Maria. Torre de' Busi-Valcava bude jednoznačně nejsilnějším DAB vysílačem v Itálii. Daná kóta má pro kanál 12D zkoordinovaný multiplex EuroDAB Italia s maximálním výkonem 80 kW. Pro srovnání, aktuálně nejsilnější DAB vysílač u nás má vyzářený výkon 20 kW a jedná se pochopitelně o Žižkovský vysílač šířící na kanálu 12C Český rozhlas.

autor: lukpo
Spustit audio