Němci vyjmenovali jasné signály směřující k úspěchu digitálního rozhlasu

8. prosinec 2017

Podíl poslechu digitálního rádia ve Švýcarsku aktuálně činí 57 %. Na analogové rádio v pásmu VKV spoléhá v tuto chvíli 43 % obyvatelstva.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ do dvou let ve třiatřiceti nových regionech, zahájení experimentálního provozu v Chorvatsku, přechod na DAB+ ve Valonsku (Belgie) a Dánsku nebo vypínání analogového rádia VKV ve Švýcarsku a Itálii (Jižní Tyrolsko). To jsou hlavní signály, které nasvědčují o postupující digitalizaci rozhlasového vysílání Evropou a v rámci kampaně pro přechod na DAB+ je zmínil informační web Digitalradio.de.

V nejbližší době se mají dočkat signálu DAB+ z francouzských měst Lille, Štrasburk a Lyon, a to na jaře příštího roku. Do roku 2020 má být digitální rádio, jak jsme již ráno informovali, k dispozici v dalších třiceti nových lokalitách, což je smělý plán tamního regulátora CSA. Chorvatsko je zcela novou zemí na mapě digitálního rádia. Test zde běží se šestnácti programy od 20. listopadu. Valonsko a Dánsko doposud používali původní technologii DAB, nově oba regiony přešly na DAB+, který přináší mj. i nové služby včetně slideshow (barevné displeje).

V úterý 5. prosince došlo k vypnutí prvních VKV vysílačů nízkého výkonu na území Jižního Tyrolska, tedy v severní Itálii. V provozu je v tomto regionu aktuálně 82 vysílačů DAB+, které svým signálem zasahují 99,3 % populace. Důvod je jednoduchý, pro tamní vysílatele je VKV příliš drahé, a po třiceti letech již také zastaralé. Neumožňuje nabízet doplňkový servis. Švýcarsko avizovalo již několikrát a nedávno také potvrdilo, že s vypínání FM vysílačů začne v roce 2020. Podíl poslechu digitálního rádia tu aktuálně činí 57 %. Na poslech rozhlasu v pásmu VKV spoléhá v tuto chvíli 43 % obyvatelstva.

autor: lukpo
Spustit audio