Norsko: Přechod posledních posluchačů na digitální rádio v roce 2018

14. prosinec 2017

Země v současné době disponuje jednatřiceti digitálními stanicemi na celorepublikové úrovni. Pro srovnání, v období analogové distribuce to bylo pět stanic v pásmu VKV/FM.

Norsko má za sebou vůbec jako první země na světě přechod celoplošných veřejnoprávních a komerčních stanic na digitální vysílání DAB+. Ole Jørgen Torvmark, generální ředitel Digitalradio Norway, očekává, že migrace posluchačů k této technologii, respektive digitálnímu vysílání, bude pokračovat také v roce 2018. Torvmark to uvedl včera při příležitosti vypnutí analogového signálu v posledním norském regionu.

Norsko v současné době disponuje jednatřiceti digitálními stanicemi na celorepublikové úrovni. Pro srovnání, v období analogové distribuce to bylo pět stanic v pásmu VKV/FM. Nové národní kanály, které vysílají pouze na DAB+, získávaly v letošním roce postupně další a další posluchače. Právě tyto stanice představují aktuálně asi jednu třetinu celkového poslechu. Každý den poslouchá 1,4 milionu Norů stanice, které by bez digitálního vysílání neexistovaly. Jak jsme již informovali, digitálních je aktuálně v Norsku 86 % domácností.

autor: lukpo
Spustit audio