Nový report WorldDAB: prodáno přes 60 milionů digitálních rozhlasových přijímačů

18. říjen 2017

Report hodnotí kladně také roli Českého rozhlasu coby lídra celého procesu a upozorňuje na průkopnickou roli webu Digitální rádio.

Do konce druhého kvartálu letošního roku se v Evropě a Asijsko-pacifické oblasti prodalo téměř šedesát milionů přijímačů pro poslech pozemního digitálního rozhlasu DAB+. Jde o rekordní počet, protože je to téměř o 48 milionů více než před rokem. Cifra tak ukazuje nezpochybnitelný nástup digitálního vysílání, které se stává další zajímavých distribučním prostředkem. Na čele popularity jsou země jako Velká Británie, Německo nebo Norsko (podrobnosti v reportu níže).

Report hodnotí kladně také roli Českého rozhlasu coby lídra celého procesu a upozorňuje na průkopnickou roli webu Digitální rádio. Negativní postoj směrem k DAB+ vysílání budou muset dříve nebo později změnit i zástupci privátní sféry, jak je patrné z velkých trhů, kde jsou komerční vysílatelé leckdy významnou součástí této platformy. „Digitální rádio zaznamenalo v posledních dvanácti měsících skvělý pokrok na všech trzích i s podporou silného politického závazku, spuštěním nových služeb a zvýšených investic provozovatelů stanic i výrobců. Dopad přechodu na digitální vysílání v Norsku je patrný po celém světě a Švýcarsko dynamicky naváže stejným krokem od roku 2020,“ uvedl Patrick Hannon, prezident společnosti WorldDAB.

autor: lukpo
Spustit audio