Operátoři chtějí kompenzaci za vypnutí DAB vysílačů v pásmu L

26. říjen 2016

„Rozhodnutím Komise došlo k poškození zájmů a práv držitelů Přídělů,“ uvádí v rámci připomínek pro telekomunikační úřad příbramská firma Teleko.

Evropská komise v minulosti rozhodla o tom, že se již do budoucna nebude využívat pásmo L, tedy kmitočtový rozsah 1452 až 1492 MHz, pro potřeby pozemního digitálního rádia DAB. Tato skutečnost se ale příliš nelíbí příbramské společnosti Teleko, která připomínky k Plánu využití rádiového spektra od 174 do 380 kHz zveřejnila na svém webu. S podobnou žádostí se pravděpodobně na Český telekomunikační úřad (ČTÚ) obrátí i operátor RTI cz.

„Rozhodnutím Komise totiž došlo k poškození zájmů a práv držitelů Přídělů, a to zejména v možnosti uskutečnění pokrytí signálem v rámci daného Přídělu po dobu danou platností licence,“ uvádí společnost Teleko, která využívá pásmo L (L-band) pro své vysílače v Brně, na Lysé hoře (Moravskoslezský kraj) a Liberci. RTI cz by se pak týkalo odejmutí v Praze, Plzni, na Českobudějovicku a Karlovarsku. V západních a jižních Čechách má ale firma příděly také pro III. pásmo, čili zde by o programovou nabídku majitelé DAB rádií nepřišli.

autor: lukpo
Spustit audio