Pilotní provoz digitálního rádia ve Vídni vstupuje do svého druhého roku optimisticky

26. květen 2016

Situace v Rakousku je velmi podobná České republice. I zde se snaží proces blokovat komerční vysílatele. Podporu bohužel ale nemá prozatím ani u ORF.

Aktivita Digitalradio Öestereich, která sdružuje subjekty podílející se na pilotu digitálního rozhlasového vysílání DAB+ ve Vídni, hodnotí tento způsob distribuce pozitivně a očekává, že i přes nechuť většiny komerčních vysílatelů, ale i veřejnoprávního rozhlasu ORF, se podaří spustit ostrý provoz této technologie. Právě v těchto dnech je to přesně rok od doby, kdy bylo digitální rozhlasové vysílání ve Vídni zahájeno. Druhý rok pilotního provozu DAB+ v Rakousku nabídne šestnáct rozhlasových stanic, které si zájemci mohou naladit ze dvou vysílačů, a to Wien – DC Tower a Wien – Liesing. Signál je zachytitelný i na území Moravy.

„Reakce obyvatel na kvalitu příjmu a nové programy byla veskrze pozitivní, což je důvod, proč se posluchači a majitelé DAB+ přijímačů již nechtějí obejít bez nových stanic a rozmanité programové nabídky,“ uvedl Gernot Fischer, výkonný ředitel Digitalradio Öestereich. V rámci vídeňského experimentu, který podle odhadů zasahuje přibližně 2,5 milionu obyvatel, jsou testovány i doplňkové služby – slideshow a journaline (obrazové a textové informace). V tomto případě pochopitelně potřebuje uživatel odpovídající DAB přijímač. Tendr na řádný provoz digitálního rozhlasu se v Rakousku očekává příští rok.

autor: lukpo
Spustit audio