Polská rádia zůstanou na družici Astra 3B, satelitní pozici Skylinku

13. duben 2017

Na stejném satelitu je možné naladit mj. volně také stanice Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska i některé rádia ze zemí Beneluxu.

Polské komerční rozhlasové stanice Radio WaWa, Radio Eska, Radio Plus, Radio Rodzina a VOX FM zůstanou na družici Astra 3B, kterou pro šíření svých programů využívá také česko-slovenský operátor Skylink. Šíření stejného multiplexu na družici Amos, pozice 4 stupně západně, bylo ukončeno. Pro příjem polských rádií je nutný přijímač s podporou standardu DVB-S2 a audio kodekem AAC. Paket rozhlasových stanic není kódován.

Stejný satelit využívají i provozovatelé polských komerčních rádií RMF FM, RMF Maxxx, Radio Zlate Przeboje a Radio Gra Wroclaw. Vzhledem k tomu, že jsou programy ale vysílány s nízkou hodnotou sobolové rychlosti (SR) – pouze okolo 1000 – může být naladění tohoto multiplexu pro řadu přijímačů problém. Družici Astra 3B využívá jako distribuční satelit i polská veřejnoprávní televize. Signál je však prakticky vždy kódován systémem podmíněného přístupu Biss. Na stejném satelitu je možné naladit mj. volně také stanice Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska i některé rádia ze zemí Beneluxu.

Parametry příjmu: Astra 3B (23.5 stupně východně), 11643/H, SR 5500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio