Polsko dostane důležitý impuls pro rozvoj digitálního rádia

20. duben 2018

Šanci vstoupit do DAB+ mají dostat privátní stanice, zejména z řad regionálních a lokálních vysílatelů. Přidanou hodnotou mají být rádia, která nejsou dostupná na VKV.

Polský regulátor KRRiT chce vyslat důležitý impuls, který by mohl u našich severních sousedů napomoci k rozvoji digitálního rádia DAB+. Mediální rada plánuje ještě v letošním roce zveřejnit strategický plán umožňující vstup dalších rozhlasových stanic do DAB+, přičemž by šlo zejména o místní a regionální vysílatele. Jak informovala tisková agentura Newseria, městské multiplexy by mohly začít fungovat ve 34 oblastech, uvedl předseda KRRiT Witold Kolodziejski.

„Národní rada se rozhodně nevzdává plánů na digitalizaci rádia, a to i přes některé vzniklé pochybnosti a problémy,“ konstatovala Kolodziejski. Jak připomíná agentura Newseria, digitalizace rozhlasového vysílání je jedním z plánů regulátora stanovených do roku 2022. Předseda KRRiT uvažuje logicky, pokud by byla do DAB+ překlopena pouze stávající nabídka stanic, neměla by technologie šanci na úspěch. „Myslím si, že velkým přínosem pro posluchače je v DAB+ kvalita zvuku. Pro milovníky hudby je to určitě velké plus,“ řekl Witold Kolodziejski.

Vysílání ve 34 městech by chtěl polský regulátor zahájit co nejdříve. V další fázi by šlo o regionální a národní DAB+ multiplex. „Spoléháme na to, že v průběhu času bude docházet stejně jako u našich sousedů k rostoucímu zájmu o digitální přijímače, protože technologie už se v dnešní době pomalu stává standardem,“ myslí si předseda polské vysílací rady. Oznámení volných frekvencí pro III. pásmo by mělo proběhnout ve druhé polovině letošního roku. Volné kmitočty by měly být dostupné prakticky ve všech velkých polských městech.

autor: lukpo
Spustit audio