Polsko i Maďarsko se potýká s nízkým zájmem o digitální rádio DAB+

12. říjen 2016

Optimisticky se na vývoj v oblasti DAB rádia dívá známý propagátor technologie Willi Steul z Deutschlandradia. Se šéfem Českého rozhlasu se shoduje na tom, že budoucnost technologie je hybridní.

V Polsku ani Maďarsku bohužel současný vývoj neukazuje na to, že by se v obou zemích mělo v blízké době stát něco významného, co by mělo vliv na zavádění pozemního digitálního rádia DAB+. Ukázalo to Evropské rozhlasové fórum 2016, které se minulý týden konalo v Krakově. Barbara Stanisławczyk-Żyła, která je šéfkou Polskieho Radia, uvedla, že naši severní sousedé musí čelit chybějící národní strategii v oblasti digitalizace rádia, neochotě komerčních vysílatelů a vysokým nákladům na zkušební vysílání.

Přesto, že Stanisławczyk-Żyła již několikrát ukázala, že je v oblasti DAB rádia spíše skeptikem, nechce nicméně z procesu digitalizace odstupovat a zničit to, co se již podařilo. Připomeňme, že Polskie Radio vytvořilo například tematické kanály, které jsou šířeny výhradně digitálními cestami. Šéfka Polskieho Radia zdůraznila pro úspěšnost procesu také nutnou podporu automobilového průmyslu. Nejasnou budoucnost má DAB rádio v Maďarsku. Miklós Vaszily, generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu a televize MTVA, uvedl, že lidé tu prakticky nemají o DAB žádné povědomí. U mladých má podporu poslech rádií z internetu.

Optimisticky se na vývoj v oblasti digitálního rádia naopak dívá známý propagátor této technologie Willi Steul, generální ředitel rozhlasové rodiny Deutschlandradio. Podle jeho slov je budoucnost rádia hybridní, tedy v kombinaci klasické distribuce a internetu. „Jsem přesvědčen o tom, že nás nakonec čeká vypnutí Deutschlandradia na FM a přejdeme pouze na digitální vysílání,“ konstatoval Steul. Dobrou zprávou pro DAB+ je, že se o technologii zajímá například i Moldávie a sleduje situaci v Evropě. Vývoj zajímá i Radio Vaticana, první experimenty má již za sebou. Na konferenci byl pochopitelně přítomen i generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Jeho výstupu jsme se věnovali v samostatném textu.

autor: lukpo
Spustit audio