Přechod na digitální rozhlas řeší i Thajsko, zavede ho pravděpodobně za dva roky

8. duben 2016

V celé zemi existuje osm tisíc komunitních rádií, pro která může být digitální distribuce zajímavým prostředkem, jak se díky nižším nákladům dostat k více posluchačům.

Postupné zavádění digitálního rozhlasu není aktuálním tématem pouze v Evropě. Technologii adaptují i některé asijské země. Kromě Indie se o digitální rádio zajímá také Thajsko. Zde by mohla technologie začít fungovat v průběhu roku 2018. S odvoláním na regulátora National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) o tom informoval web Thaivisa News. Zpráva prozatím nehovoří o tom, jestli půjde o digitální rozhlas DRM, který je v Asii obvyklý, případně o DAB+ obvyklý v Evropě.

Proč by měl být digitální rozhlas pro Thajsko zajímavý? V celé zemi existuje těžko uvěřitelných osm tisíc komunitních rádií, pro která může být digitální distribuce zajímavým prostředkem, jak se díky nižším nákladům dostat k více posluchačům. Významnou roli může v této zemi sehrát také počet obyvatel, který by znamenal výrobu DRM, případně DAB přijímačů ve větším měřítku. K ještě větší popularitě může digitální technologie pomoci také on-line rádiím, jež jsou v této zemi velmi oblíbená.

autor: lukpo
Spustit audio