Přelaďte si přijímače! Odstartoval multiplex ČRo DAB+

31. květen 2017

V současné době obsahuje síť kombinaci celoplošných, digitálních, případně regionálních stanic Českého rozhlasu. Celkem jde o čtrnáct okruhů.

Krátce po půl druhé odpoledne došlo k rekonfiguraci DAB+ multiplexu Českého rozhlasu šířeného z vysílače Praha – Žižkov na kanálu 12C. Nyní už jede digitální síť podle nových parametrů a s kompletní programovou nabídkou, jak bylo oznámeno na dnešní tiskové konferenci. Pro majitele DAB+ rádií to ale znamená nutnost tyto přijímače přeladit, aby se jim v seznamu objevily stanice znovu. Původní konfigurace už není platná.

V případě příjmu nového multiplexu se DAB+ rádia mohou chovat různě. Je možné, že nebude stačit pouze klasické automatické, případně manuální ladění, ale bude nutné odstranit již nefunkční stanice. Tuto funkci mají některá rádia v seznamu. V nejzazším případě, pokud by se příjem multiplexu ČRo DAB+ stále nedařil, bude nutné všechny dostupné stanice vymazat a naladit znovu. Rozhlasový multiplex na kanálu 12C obsahuje v nové konfiguraci čtrnáct programových pozic s celoplošnými, regionálními i digitálními stanicemi.

autor: lukpo
Spustit audio