Příznivci DAB rádia v Německu připravují první studii k této technologii

29. červenec 2016

„Přítomnost přesnějších údajů o využití technologie DAB+ oproti FM je pro nás důležitou podmínkou k tomu, aby mohla probíhat další fáze expanze,“ uvedl mediální úřad DLM.

První studii, která by měla vnést světlo do budoucnosti pozemního digitálního rozhlasu DAB+, připravují příznivci této technologie v Německu pro Digitaltradiotag (Den digitálního rádia), jenž se bude konat 5. září. Na skutečnost upozornil web Digitalfernsehen. Na studii se podílí konkrétně tamní veřejnoprávní rozhlas ARD, Deutschlandradio (provozovatel stanice Deutschlandfunk a dalších), operátor Media Broadcast, společnost Regiocast, Energy nebo Neue Welle.

„Přítomnost přesnějších údajů o využití technologie DAB+ oproti FM je pro nás důležitou podmínkou k tomu, aby mohla probíhat další fáze expanze,“ uvedl Siegfried Schneider, předseda mediálního úřadu DLM, který se na této studií taktéž podílí. V Německu je podobná situace jako v České republice, byť je zde pokrytí digitálním rozhlasovým signálem nesrovnatelně vyšší. Velkou lobby mají zejména významní komerční hráči, kteří lobbují proti zavádění DAB rádia. Německý veřejnoprávní rozhlas je naopak, jak bylo uvedeno výše, zastáncem technologie.

autor: lukpo
Spustit audio