Problémy s pokrytím DAB signálu lze vyřešit efektivněji než u VKV

16. leden 2017

Analogový rozhlas v Německu má prozatím stále navrch. ARD má však nástroje, jak může tuto situaci změnit, pokud bude mít zájem.

Pozemní digitální rozhlas DAB by v budoucnu vyřešil problémy s příjmem v problematických oblastech mnohem snadněji než analogové rádio VKV. Právě k takovému závěru dospěli při interních testech redaktoři německého webu Teltarif. Výhody digitálního rádia jsou nasnadě. Jednou z výhod je mimo jiné dostatek prostoru pro šíření stanic a pochopitelně i přenos dodatečných informací bez nutnosti připojení k internetu. Při příjmu nedochází k šumu obvyklému u VKV.

V současné době má však analogový rozhlas stále navrch. Pokud chce veřejnoprávní ARD, aby technologie uspěla, musí masivněji investovat do výstavby VKV sítí. Pokud se skutečně DAB stane zajímavou a cenově dostupnou alternativou pro každého posluchače, pak je možné uvažovat o možném vypínání analogového rádia. Teltarif tímto článkem a analýzou měření v některých lokalitách reagoval na dotazy a stížnosti svých čtenářů, ke kterým se donesly zprávy z Norska. Právě tato země vypnula jako první na světě v minulém týdnu část svých VKV vysílačů. Německo prozatím na vypínání analogového rádia není připraveno a není tudíž tato možnost na programu.

autor: lukpo
Spustit audio