Rakousko spustí v dubnu příštího roku ostrý provoz digitálního rozhlasu

15. prosinec 2017

„DAB+ přináší na rozdíl od VKV větší programovou pestrost a rozmanitost rozhlasového éteru,“ uvedl mimo jiné Michael Ogris, předseda regulátora KommAustria.

Rakousko se připojí k řadě zemí, ve kterých funguje provoz digitálního rozhlasu DAB+ v ostrém režimu. Licenci od tamního regulátora KommAustria získala na období deseti let společnost RTG Radio Technical Center GmbH, a to konkrétně pro šíření signálu na území hlavního města Vídeň. Povolení je platné od 3. dubna 2018. Digitální rádio sice funguje v rakouské metropoli již od roku 2015, nicméně doteď byl jeho provoz v experimentálním, respektive pilotním režimu.

Předpokládá se, že signálem multiplexu budou pokryty více než dva miliony obyvatel. „Jako orgán veřejné správy ze zkušenosti z ostatních evropských zemí velmi dobře víme, že toto vysílání není samozřejmostí a pro jeho úspěch je nutné učinit určitá opatření. DAB+ přináší na rozdíl od VKV větší programovou pestrost a rozmanitost rozhlasového éteru. To je důvod, proč jsme na jaře 2017 zahájili veřejnou nabídku týkající se zavedení DAB+ jako přirozený požadavek trhu,“ uvedl Michael Ogris, předseda regulátora KommAustria.

autor: lukpo
Spustit audio