Rakouský veřejnoprávní rozhlas se postavil k DAB zády, menší hráči technologii podporují

21. březen 2016

Veřejnoprávní média v ostatních zemích DAB+ podporují jako standard budoucnosti pro další možný rozvoj.

Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF není v současné době nakloněn zavádění pozemního digitálního rádia DAB+. Generální ředitel Alexander Wrabetz své stanovisko tlumočil tamnímu regulátorovi KommAustria. „Pokud nemůžeme přinést posluchačům další programy, tato technologie pro nás ztrácí smysl,“ tlumočil oficiální stanovisko ORF Wrabetz. Citoval z něj mimo jiné rakouský deník Der Standard. Podle šéfa rakouského veřejnoprávního rozhlasu (a televize) je v současné době u našich jižních sousedů 15,5 milionu VKV přijímačů, což stíží přechod a může ohrozit pozici rádia jako média.

Alexander Wrabetz označil pokus o digitalizaci rádia za snahu několika stanic, kvůli nimž by se ORF neměla hnát za dobrodružstvím. Postoj Wrabetze coby šéfa veřejnoprávního média je jednoznačně překvapivý a spíše ojedinělý. Digitalizovat plánuje své vysílání Český rozhlas, Polskie Radio a lídrem je v tomto směru jednoznačně německá ARD. DAB podporují v Rakousku i někteří menší hráči, například Radio Arabella, Radio NRJ nebo Lounge FM. Ti naopak postoj ORF, která by měla být lídrem technologie, kritizují. Jako negativní případ digitalizace uvedl Wrabetz příklad pozemního vysílání, kdy byla posílena zejména pozice německých kanálů.

„Konference Radiodays Europe v Paříži ukázala, že DAB+ je jednoznačně budoucností rádia,“ uvedl výkonný ředitel Radia Arabella Wolfgang Struber. Právě Arabella je jedním ze subjektů, která stála u zrodu aliance, která chce přechod na digitální rádio podporovat. Mezi subjekty je kromě Českého rozhlasu dále například BBC, ARD nebo švýcarská SRG SSR. „Naši členové vyslali jasný signál, aby se DAB+ stalo standardem a hlavním prostředkem pro distribuci jejich kanálů,“ konstatovala šéfka aliance Helen Boaden, podle níž je DAB+ rozhlasovým standardem budoucnosti.

autor: lukpo
Spustit audio