Rozšíření DAB+ do francouzského Lille má přesný termín, bude to již příští měsíc

23. duben 2018

Digitalizace rádia se musí v západoevropské zemi obejít bez velkých hráčů, jako je například skupina Lagardère nebo veřejnoprávní rozhlas. Ti prozatím do této technologie své investice a know how nevložili.

Lille se stane dalším městem Francie, ve kterém začne fungovat digitální rozhlasové vysílání DAB+. Ke spuštění jsou připraveny celkem dvě rozhlasové sítě, které budou fungovat na kanálech 7C a 7D. Očekává se, že nové multiplexy obsadí prozatím celkem čtyřiadvacet stanic. Rozšíření vysílání do Lille souvisí s plány francouzského regulátora CSA zpřístupnit bohatší programovou nabídku a nové služby více obyvatelům této západoevropské země.

Francie je jednou ze zemí, která se rozhodla výrazně rozšířit působnost digitálního rádia DAB+. Zatímco ještě nedávno bylo možné signál naladit pouze v několika vybraných městech včetně Paříže, rozhodující pro expanzi má být letošek a také příští rok. Ve Francii by měla fungovat nakonec řada lokálních i regionálních multiplexů a pro vážné zájemce také národní sítě. Pravdou zůstává, že, co se týká velkých hráčů, jako je například skupina Lagardère nebo veřejnoprávní rozhlas, ti prozatím do této technologie své investice a know how nevložili.

autor: lukpo
Spustit audio