Sardinie se dočkala vlastního regionálního DAB+ multiplexu

11. červenec 2017

Doposud byl v Cagliari dostupný pouze signál digitální sítě EuroDAB Italia. Ta obsahuje například stanice RTL, Radio Vaticana, Radio Italia SMI nebo Radio Padania.

V průběhu uplynulých týdnů začal fungovat na italské Sardinii nový regionální multiplex ve standardu DAB+. Jedná se tak už o druhou digitální síť, která je na tomto ostrově šířena. Ještě před rokem nefungoval na Sardinii jediný DAB+ multiplex a tento způsob distribuce signálu zde tak nebylo vůbec možné naladit. Balík stanic v multiplexu „DAB Sardegna“ funguje na kanálu 10A a jeho vysílač je umístěn v lokalitě Cagliari/Monte Serpeddí.

V současné době je v digitální síti umístěno osm programových pozic se stanicemi, jako jsou Otto Nove Classics, Radio Arcobaleno, Radio Rete 5 nebo Radio Sardinia. Vzhledem k obsazenosti multiplexu je většina okruhů šířena s datovým tokem 128 kbps. Aktuální kódování je uvedeno pouze u stanice GuspiniSuperSoun – LC-AAC/stereo. V průběhu loňského roku začal v Cagliari fungovat také multiplex EuroDAB Italia, v němž jsou šířeny například programy RTL, Radio Vaticana, Radio Italia SMI nebo Radio Padania.

autor: lukpo
Spustit audio