Se starším satelitním přijímačem už si neposlechnete ani stanice slovenské RTVS

1. prosinec 2016

Ve zmíněném satelitním multiplexu došlo zároveň k přejmenování programových pozic pro televizní stanice veřejnoprávního média, které vyzývají k naladění jeho HD verzí.

Slovenské veřejnoprávní médium RTVS ukončilo k 1. prosinci šíření svých programů v normě DVB-S. Pro majitele starších satelitních přijímačů to znamená jediné – v současné době už není možné tyto stanice poslouchat. Rozhlas a televize Slovenska nyní vysílají svoje rádia pouze na kapacitě DVB-S2. Všechny programy RTVS jsou nadále dostupné nekódovaně ze satelitní pozice 23,5 stupně východně, družice Astra 3B.

29. listopadu bylo ukončeno v DVB-S vysílání stanic Českého rozhlasu, o několik týdnů dříve pak také programů České televize. Pro satelitní diváky u nás se v posledních měsících stalo vlastnictví HDTV boxu prakticky nutností. Na kapacitě, kde byl ještě před několika hodinami šířen i RTVS, v tuto chvíli zůstávají ve standardním rozlišení stanice JOJ, Plus, Markíza, TV Barrandov, Jednotka, Dvojka, TA3, Kino Barrandov a TV Osem. Z rozhlasových stanic jde o Rádio Jemné, Lumen a Rocková republika. Ve stejném multiplexu došlo zároveň k přejmenování programových pozic RTVS na STV1_Vypiname a STV2_Vypiname.

Parametry příjmu RTVS v rámci nového multiplexu: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12363/V, SR 29500, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK

autor: lukpo
Spustit audio