Severočeský Hvozd je pro DAB+ rádio jedním z nejlepších vrcholů

3. říjen 2017

Na vrcholu se podařilo zachytit devatenáct multiplexů, přičemž sedmnáct z nich bylo s rozdílnou identifikací. V době inverzního počasí tak půjde bez pochyby o velice zajímavou kótu.

Našim čtenářům už jsme na portálu Digitální rádio nabídli několik vrcholů, které jsou vhodné pro příjem pozemního rozhlasového vysílání DAB+. Hochwald, neboli také Hvozd, patří v tomto směru mezi ty nejlepší a může se směle rovnat například s Rozhlednou na Kotli, která je na dohled západočeským Rokycanům. Na vrcholu Hvozd se nám podařilo zachytit rovnou dvacítku DAB+ multiplexů, přičemž osmnáct z nich bylo s rozdílnou identifikací.

Hochwald (Hvozd) je 749 metrů nad mořem ležícím vrcholem, který se nachází na pomezí Saska a Čech. Z Libereckého kraje sem však přímá cesta nevede a musíte zamířit automobilem do Německa přes hraniční přechod Krompach / Jonsdorf a dojedete do obce Hain, odkud už pak vede relativně na první pohled nenápadná cesta až na samotný vrchol. Dopravu na Hochwald zajistil kolega Vladislav Duba známý z vln digitálního Radia Wave coby DJ Maceo, který se zároveň celou dobu staral o obsluhu antény Emme Esse 7RB3. Jako DAB+ přijímač posloužil TechniSat Digitradio 210 s dodělaným konektorem.

Zachycené DAB+ multiplexy:

kanál / multiplex / zásah / počet dílků (maximum je 16)

5C – DR Deutschland - celoplošná síť – plný signál
5D – Teleko – Černá hora – 9 dílků
6B – MDR S-ANHALT – Sasko-Anhaltsko – 1 dílek
7B – Berlin/BRBG 7B – Berlin/Alexanderplatz – 2 dílky (horizontální polarizace)
7D – rbb Berlin k7D – Berlin/Alexanderplatz – 2 dílky (horizontální polarizace)
8B – MDR Thüringen – Duryňsko – 2 dílky
8C – Mittelfranken – Bavorsko – 1 dílek
9A – MDR Sachsen – Sasko – plný signál
10A – Teleko – Milešovka – plný signál
10B – rbb BLB/BRN K10B – Braniborsko – 7 dílků
10B – Oberfranken – Bavorsko – 8 dílků
10D – ČRa DAB+ - Strahov – 11 dílků
11A – Teleko – Strahov/Příbram – plný signál
11B – NDR NDS – Braunschweig/Drachenberg (314 km) – 3 dílky
11C – S-Anhalt – Sasko-Anhaltsko - 3 dílky
11C – Polskie Radio - Zielona Góra – 6 dílků
11D – Bayern – Bavorsko – 9 dílků
12C – ČRo DAB+ - Žižkov – plný signál
12D - Nby/Obf – Bavorsko – plný signál

Z výše uvedeného vyplývá, že Hochwald / Hvozd je ideální kótou pro příjem digitálního rádia. Na některých kanálech lze realizovat i příjem více než jednoho multiplexu. Vysílače mohou být vzdálené až stovky kilometrů, u jednofrekvenačích sítí bohužel přesnou vzdálenost určit nelze. V případě inverzního počasí v této lokalitě nevylučujeme možnost příjmu digitálního rozhlasu ze Švýcarska, Rakouska (Vídeň) nebo dalších vzdálenějších spolkových zemí v Německu.

autor: lukpo
Spustit audio