Slovenský operátor Towercom chystá rozšíření DAB+ a nabídne nové služby

12. červenec 2017

Velké plány má operátor zejména v oblasti hybridní televize. Tady chce nabídnout obsah i od zahraničních partnerů.

Slovenský telekomunikační operátor Towercom chystá rozšíření nabídky svého digitálního rozhlasového multiplexu DAB+ o další stanice. V exkluzivním, volně přístupném rozhovoru pro web O médiách.com to uvedl generální ředitel operátora Ivan Peschl. Nabídka DAB+ se má v případě Towercomu rozšířit o dvě nové rozhlasové stanice. Peschl však zatím nechtěl upřesnit, které to budou.

V současné době provozuje Towercom digitální vysílání DAB+ v Bratislavě, Banské Bystrici, Žilině a Košicích a jedná se o pilot. Kdy by se měl signál rozšiřovat do dalších oblastí, neví zatím ani šéf operátora. Záviset to bude od toho, jak budou domácnosti vybaveny digitálními přijímači a komerčních vysílatelů, kteří budou ochotni jít do tohoto projektu. „V nejbližší době neplánujeme rozšíření služby, pokud nepřijde podnět od nějakého našeho rozhlasového vysílání,“ konstatoval v rozhovoru generální ředitel Towercomu Ivan Peschl.

Zajímavé plány má však slovenský telekomunikační operátor s hybridním vysíláním HbbTV. Tato aktivita by mohla znamenat zajímavý posun ve využívání služby u našich východních sousedů, kterou zde prozatím využívají pouze veřejnoprávní RTVS a Markíza Slovakia. Podle Peschla bude služba mnohem progresivnější a nenabídne pouhé sledování pořadů ze sedmidenního archivu. K dispozici budou například i funkce jako timeshift (časový posun) nebo stopnutí pořadu. Část této služby má být zdarma, druhá část bude zpoplatněná. V ní se má objevit i obsah od zahraničních partnerů. Spolu s tím bude uvedena i nová generace přijímačů služby Plustelka.

autor: lukpo
Spustit audio