Statistika pro polského regulátora odhalila realitu stavu popularity DAB přijímačů

12. prosinec 2016

KRRiT konstatuje a uživatele upozorňuje, že digitální rozhlas je možné přijímat pouze s modernějšími rádii, která podporují technologii DAB+.

V Polsku se podle údajů, které má k dispozici regulátor KRRiT, tamní obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, prodalo do současnosti 42 tisíc rozhlasových přijímačů, které podporují digitální rádio DAB, případně modernější DAB+. Statistiky za období leden 2013 až září 2016 zpracovala polská pobočka agentury GfK. Největší měrou – 1166 poboček – se na tomto výsledku podílely běžné obchody, naopak specializovaných autoprodejen je 44.

KRRiT konstatuje a uživatele upozorňuje, že digitální rozhlas je možné přijímat pouze s modernějšími rádii, která podporují technologii DAB+. Existuje přitom ještě řada prodejců, jež mají k dispozici původní rádia DAB. I přes nízký počet prodaných digitálních rádií je polský regulátor optimistický. Konstatuje, že za poslední měsíce se počet DAB přijímačů v domácnostech zvyšuje. Zvýšení prodejů digitálních rádií proběhlo v průběhu ledna až února letošního roku. V Polsku přitom v tomto období žádná kampaň upozorňující na možnost příjmu tohoto způsobu signálu neproběhla.

autor: lukpo
Spustit audio