Švýcarská informační kampaň k přechodu na DAB+ vyjde na více než sto milionů

26. duben 2018

Druhá fáze informační kampaně skončí v roce 2022 a její financování bude zajištěno z výběru koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi.

Státní kampaň, která bude Švýcary informovat o vypnutí analogového rozhlasového vysílání v pásmu VKV a nutnosti přejít na digitální technologii, například DAB+, vyjde na 5,5 milionu franků, tedy v přepočtu přibližně 116 milionů korun. Na svém webu o tom referoval Spolkový úřad pro komunikaci (BAKOM). Informační kampaň bude probíhat ve Švýcarsku od roku 2019 a vypínání prvních vysílačů začne v roce 2020 a skončí za čtyři roky.

Švýcarsko je podle federálního úřadu na dobré cestě stát se po Norsku historicky druhou zemí na světě, která vypnula své VKV vysílače a přešla na digitální vysílání. V tamních domácnostech a automobilech bylo do konce loňského roku v provozu okolo tří a půl milionu DAB+ přijímačů – o šest set tisíc více než rok předtím. Objem poslechu digitálního rádia se zvýšil z 54 na 61 %. Druhá fáze informační kampaně skončí v roce 2022 a její financování bude zajištěno z výběru koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi.

autor: lukpo
Spustit audio