Televizní diváky čeká přechod na standard DVB-T2, začne pravděpodobně na podzim

17. duben 2016

Ani televizor s H.265/HEVC nedává v současné době stoprocentní jistotu, že takový produkt bude v českých podmínkách bez problémů funkční.

Pravděpodobně letos na podzim začne v České republice ostré vysílání pozemní digitální televize ve standardu DVB-T2, konkrétně s modernějším kódováním H.265/HEVC. Letos na podzim by mohly začít vysílat až tři přechodné sítě DVB-T2. Jednu bude provozovat Česká televize, o jednu mají zájem České Radiokomunikace a o jednu společnost Digital Broadcasting (operátor multiplexu 4, pozn. red.). Vysílání v původním standardu DVB-T bude v následujících letech ukončeno a souvisí s nutností uvolnit pásmo 700 MHz pro rozvoj služeb spojených zejména s rozvojem rychlého mobilního internetu. Přechod je tedy tentokrát zejména vynucený a není výmyslem operátorů, výrobců elektroniky ani operátorů.

„Pokud provoz přechodových sítí zahájíme na konci letošního roku, bude nám do konce roku 2017 trvat, než u nich vybudujeme celoplošné pokrytí. Teprve poté začne plnohodnotné souběžné vysílání se stávajícím standardem DVB-T,“ upozornil na čtvrteční konferenci Televizní digitalizace 2.0 generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. Souběh obou vysílacích standardů by tak podle něj neměl trvat déle než dva roky, což je minimální možná doba pro diváky, aby si obměnili televizní přijímače. Podle Radima Pařízka, jednatele společnosti Digital Broadcasting, není důležité jen to, aby diváci nakoupili nové televize, ale aby na nich také naladili nové vysílací sítě.

Martin Gebauer a Jan Mládek

„Jsme pro zachování současného stavu konkurenčního prostředí, tedy existenci dvou operátorů celoplošných sítí, a podle našich představ by měly být budoucí multiplexy DVB-T2 rozděleny v poměru tři ku dvěma. Jeden další multiplex by měla Česká televize,“ uvedl Pařízek. V souvislosti s pozemním vysíláním a větším prostorem pro šířené programy se hovoří s možnou distribucí signálu v rozlišení Ultra HD/4K, tedy čtyřikrát vyšší kvalitě, než jakou je Full HD. Pokud by se 4K vysílání do DVB-T2 skutečně dostalo, pak jeho hlavním tahounem by bez pochyby byla opět Česká televize. Vyšší obrazová kvalita ale vyžaduje vyšší datový tok, proto není požadavek na dva DVB-T2 multiplexy nijak přehnaný.

Diváci, kteří si v minulosti koupili televizor s tunerem DVB-T2, ale bez podpory standardu H.265/HEVC, tedy pouze H.264/AVC, budou mít smůlu. Programy pravděpodobně naladí, ale nebudou je moci díky rozdílenému kódování obrazu sledovat. Ani televizor s H.265/HEVC však nedává stoprocentní jistotu, že takový produkt bude v českých podmínkách bez problémů funkční. Od 1. září proto ČRa spustí proces certifikace, který má vést k označení kompatibilních přijímačů. Podle Libora Bauera, produktového manažera společnosti Samsung, bude možné u většiny televizorů DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC, které nebudou schopny přijímat nový typ televizního digitálního vysílání v České republice, pomocí aktualizace firmware docílit úpravy, která příjem signálu umožní.

Foto: archiv TAKTIQ Communications

autor: lukpo
Spustit audio