T-Mobile spustí vlastní IPTV, stejně jako O2TV bude fungovat i na sítích jiných operátorů

23. březen 2016

V nabídce nové služby budou ve vysokém rozlišení dostupné slovenské televize i kanály HBO. Do budoucna by mohly vzniknout i exkluzivní stanice.

Operátor T-Mobile doplní od 4. dubna portfolio telekomunikačních služeb o vlastní IP televizi. Firma se tak pustí do přímého souboje se společnosti O2 Czech Republic, která již podobnou službu provozuje pod názvem O2TV. Služby si navíc budou po vizuální stránce podobné, protože za vývojem obou platforem stojí firma Nangu.TV. Klientům, kteří mají z O2TV zkušenost, proto nebude rozhraní IPTV od T-Mobilu cizí. Služba bude fungovat na kterékoliv síti, ale prozatím jediný typ přijímače je možné zapojit pouze prostřednictvím ethernetového kabelu, nikoliv bezdrátově, tedy přes wi-fi. Službu bude možné využívat na připojení operátora T-Mobile i na cizích sítích.

O tom, zdali služba na síti daného operátora funguje, si bude moci klient ověřit pomocí „T-Mobile TV Testu“, který bude dostupný on-line. Měřit by měl přibližně deset hodnot a zájemce tak před objednáním služby dostane přehled o tom, zdali pro něj má, nebo nemá smysl si ji objednávat a její chod bude bezproblémový. Co se týká rychlosti připojení, pro bezproblémový chod kanálů ve standardním rozlišení doporučuje operátor 5 Mbps, pro HD kvalitu pak minimálně 7 Mbps. Osobně si myslím, že zájemce by mohla zaujmout možnost zrušení služby do 30 dní bez finančního postihu. Přijímač je možné zakoupit přímo, případně na splátky.

IPTV T-Mobile

Spuštění nového produktu je nejen snahou o snazší boj s konkurencí, ale vcelku logickým doplněním portfolia. T-Mobile totiž patří do konsorcia společnosti Deutsche Telekom, která je v oblasti IP televize velmi aktivní. Její know how tedy chce využívat i v České republice. Do budoucna není vyloučeno, že T-Mobile vytvoří pro zákazníky své IPTV exkluzivní obsah a vzniknou programy, které nejsou na jiných platformách dostupné. Stejným způsobem vytvořil pro svou „internetovou televizi“ operátor O2 kanál O2TV. O tom, jakým směrem by se firma ubírala, je prozatím dopředu zbytečné spekulovat. Může jít taktéž o sportovní náplň, ale i obsah vytvořený českými juťubery.

Dostávám se k programové nabídce, která bude pochopitelně asi hlavním důvodem pro zájemce, zdali si službu pořídit, nebo ne. Na rozdíl od O2TV nabízí IPTV T-Mobilu v HD rozlišení nejen hlavní kanál HBO, ale také stanice HBO 2 a HBO 3. V nabídce jsou i Cinemax a Cinemax 2. Druhá jmenovaná stanice je navíc pouze o 24 hodin opožděnou verzí hlavního kanálu. Od O2TV se liší nabídka T-Mobile také dostupností slovenských kanálů v HD kvalitě, konkrétně Jednotka, Dvojka, Markíza (slovenská verze), JOJ, Plus a Doma. Dalšími poměrně kuriózními stanicemi jsou Golf Channel HD, Duck TV HD, Baby TV, Arte HD, Playboy TV, Blue Hustler a zejména rakouská ORF 1.

IPTV T-Mobile

Vzhledem ke složení programové nabídky operátora se dá očekávat, že některé kanály budou muset být v určitých časech klientům znepřístupněny, a to kvůli možným problémům se sportovními přenosy. Půjde konkrétně o RTVS (Liga mistrů, Evropská liga), Dajto (vybrané zápasy La Liga) a již zmiňovanou ORF 1. Operátor bude nabízet nahrání 60 hodin obsahu na vzdálené úložiště s možností dokoupení dalších hodin. Nejstarší nahrávky budou po 30 dnech odstraněny. Rozdíl bude v možnosti návratu v čase u již odvysílaných pořadů. O2TV nabízí standardně 30 hodin (od dubna to bude 50 hodin), T-Mobile 48 hodin, a to včetně erotických stanic chráněných rodičovským zámkem, které má naopak O2 pro tyto funkce blokované.

Připomeňme, že T-Mobile v minulosti provozoval satelitní platformu pod názvem „T-Mobile televize“. Nešlo ale po technické stránce o plnohodnotnou službu. T-Mobile televize byla virtuálním satelitním operátorem, který fungoval na platformě Skylinku. V průběhu času se neukázala tato volba jako úplně šťastná, proto po několika letech spolupráce obou subjektů skončila. V mezidobí spustil operátor službu Mobilní TV. Nyní přichází i s IP televizí, která bude plnohodnotnou platformou i po technické stránce. Kromě klasického vysílání bude k dispozici za měsíční paušál i videopůjčovna s vybraným obsahem společnosti Film Europe doplněná o další tituly a pohádky. Obsah bude možný sledovat i na mobilních zařízeních s operačními systémy Android, iOS a později i na PC.

autor: lukpo
Spustit audio