V Británii vzrostla meziročně obliba poslechu digitálního rozhlasu

1. březen 2016

Za vzrůstající popularitou DAB rádia pochopitelně stojí i automobilky, které dodávají tyto přijímače jako součást základní výbavy vozu.

Popularita poslechu rozhlasového vysílání prostřednictvím digitální distribuce vzrostla v roce 2015 ve Velké Británii oproti předchozímu roku o deset procent. Vyplývá to ze studie Radio Joint Audience Research (RAJAR) zveřejněné v uplynulých dnech. Poslech rádia prostřednictvím „digitálu“ tvoří v současné době na „Ostrovech“ 41,7 % veškerého poslechu. Naopak obliba analogového rádia, a to ať už prostřednictvím VKV nebo středovlnné distribuce, klesla z hodnoty 56,4 % na 50,6 %. Z pohledu týdenní poslechovosti preferuje příjem digitální cestou 56 % populace. Jde o nárůst o 2,2 milionu posluchačů.

Z celkového objemu 41,7 % tvoří distribuci DAB signálu 27,7 % a jde o nejoblíbenější způsob příjmu digitálního signálu. Meziroční nárůst představuje 9 %. Počet majitelů DAB přijímačů pak dosáhl 54 % populace, což je desetiprocentní navýšení. Důležitý je poslech rádia pochopitelně u motoristů, respektive řidičů motorových vozidel. Zde se obliba digitálního rozhlasu zvýšila meziročně o rekordních 45 % a aktuálně tvoří dvacet procent veškerého poslechu v automobilech. Za touto skutečností pochopitelně stojí zvyšující se počet značek, které autorádia do vozů montují jako součást základní výbavy.

autor: lukpo
Spustit audio