Vlámové plánují přejít na digitální rozhlas v průběhu pěti let

31. květen 2016

Digitalizace rádia by mohla mimo jiné přinést i vysílání dalšího celoplošného programu tamní stanice SBS, která by o tento způsob distribuce měla zájem.

Vlámsko, které je součástí Belgie, v nedávné minulosti však uvažovalo o svém odtržení, plánuje přechod na digitální rozhlasové vysílání DAB+ v horizontu pěti let. S odvoláním na Svena Gatze, tamního ministra pro mediální problematiku, o tom informoval web Telecompaper. Důvody k tomuto kroku jsou vcelku logické a korespondují s ostatními zeměmi, které se k tomuto kroku již rozhodly, nebo tak hodlají v nejbližší době učinit. Jako hlavní plusy jsou zmiňovány nižší náklady na distribuci signálu a bohatší programová nabídka.

Digitalizace rádia by mohla mimo jiné přinést i vysílání dalšího celoplošného programu tamní stanice SBS, která by o tento způsob distribuce měla zájem. Přechod na digitální vysílání je logickým pokračováním budování rozhlasového vysílání v budoucnosti. Norsko již v příštím roce plánuje přechod z VKV výhradně na DAB distribuci. V zavádění digitálního rádia je daleko také Švýcarsko. Většině zemí, mezi nimiž je i Česká republika, prozatím chybí politická podpora technologie a přesný termín vypnutí FM distribuce. Čeká na něj mimo jiné i sousední Německo.

autor: lukpo
Spustit audio