Vlastník UPC odhalil plány s 4K rozlišením, česká pobočka prozatím vyčkává

13. květen 2016

Jako první se má nového Ultra HD boxu dočkat Velká Británie, kde s Virgin Media soupeří konkurenční Sky.

Společnost Liberty Global, mimo jiné i vlastník kabelového operátora UPC Česká republika, se začíná připravovat na příchod televize v rozlišení Ultra HD. Naznačuje to výstup prezidenta a výkonného ředitele (CEO) Mikea Friesa. Firma pracuje na konceptu nového set-top-boxu, který hodlá uvést v rámci všech evropských zemí, kde působí. Virgin Media, kterou Liberty Global ve Velké Británii taktéž vlastní, plánuje představit nový 4K box již v průběhu druhé poloviny letošního roku. Příští generace set-top-boxu, na níž Liberty Global pracuje, je součástí projektu označovaného jako Liberty Go (dříve pod názvem Liberty 3.0).

Nový přijímač by měl být výrazně výkonnější a rychlejší než stávající Horizon boxy, které byly od loňského roku nasazeny i v České republice, a bude fungovat na bázi cloudového (vzdáleného) úložiště. Tuto funkci využijí uživatelé například v průběhu nahrávání. Snaha tlačit produktovou novinku nejprve na trhu ve Velké Británii je vcelku logická. Britská pobočka satelitní televize Sky tu nedávno představila svůj novinkový produkt Sky Q, který již možnosti práce s Ultra HD formátem obsahuje. V České republice nebude novinkový box nasazen dříve než v roce 2017. Na jeho vývoji se bude nadále pracovat.

„Aktuálně zvažujeme možnosti, které by našim divákům umožnily sledování ve 4K. Nicméně na trhu ještě není ani dostatečně vysoká penetrace televizorů s tímto rozlišením, ani dostatečný počet kanálů s atraktivními tituly v požadovaném množství. Proto se intenzivně soustředíme na vysílání co největšího počtu kanálů v HD. V tomto ohledu jsme s více než 50 kanály na českém trhu lídry jak u sledování obsahu na televizorech, tak co se týká mobilních zařízení. Nicméně o vysílání obsahu ve 4K do budoucna uvažujeme spíše pro videotéku My Prime. Nepředpokládáme, že by se vysílání ve 4K v použitelné podobě prosadilo na televizní obrazovky dříve než v horizontu jednoho roku,“ uvedl pro Digitální rádio tiskový mluvčí UPC ČR David Frodl.

autor: lukpo
Spustit audio