Vysílání Českého rozhlasu ze Žižkova v DAB+ bude pokračovat, přidá se i Beroun

25. listopad 2016

V současné době jsou v multiplexu, který je označován jako projekt „DAB Praha“, šířeny například stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Rádio Junior a Rádio Wave.

České Radiokomunikace získaly ve čtvrtek podle informací webu Digitální rádio povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro další experimentální vysílání DAB+ rozhlasu z pražského vysílače Žižkov. Stávající experiment, který již nebylo možné prodloužit, skončí ve středu 30. listopadu, na něj naváže 1. prosince další povolení s platností do konce května 2017. DAB vysílání bude pokračovat s nezměněnou programovou nabídkou.

DAB signál ze Žižkova je šířen výkonem 20 kW na kanálu 12C. Od příštího roku se má k vysílání z Prahy přidat také dokrývač v Berouně s výkonem 20 dBW (100 Wattů). V rámci tohoto experimentu plánují České Radiokomunikace otestovat takzvanou jednofrekvenční síť SFN. Ta se již v minulosti sice testovala, nicméně tentokrát budou mít tyto zkoušky jiný charakter. Vysílač v Berouně má fungovat jako opakovač žižkovského stanoviště. V praxi bude přebírat signál a posílat ho dále do éteru. Do Berouna tedy nebude signál v tomto případě dopravován po optické trase.

V současné době jsou v multiplexu, který je označován jako projekt „DAB Praha“, šířeny stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Rádio Junior, Rádio Wave, D-dur, Jazz, ČRo Sport a Regina DAB Praha. Poslední jmenovaný program je v současné době podle průzkumu poslechovosti Radioprojekt nejúspěšnější digitální stanicí Českého rozhlasu. Veřejnoprávní médium chce pochopitelně digitální vysílání i nadále rozšiřovat. V příštím roce se plánuje v souvislosti s již nastíněnou strategií jeho expanze do Plzně, Brna a Ostravy. O podobě tohoto vysílání a technických parametrech bude web Digitální rádio informovat.

autor: lukpo
Spustit audio