Vysílání Vltavy v prostorovém zvuku Dolby Digital 5.1 proběhlo na satelitu úspěšně

18. září 2017

Tak jako si rozhlasová veřejnost připomíná 18. květen 1923 a vysílání ze stanu ve Kbelích, stejně tak si rozhlasáci mohou zapsat do deníčku tučným písmem datum 17. srpna 2017.

17. srpna krátce po 21. hodině se uskutečnilo první krátké, ovšem plnohodnotné vysílání ve formátu Dolby Digital 5.1. Web Digitální rádio na něj své čtenáře upozornil v následujícím textu. Stalo se tak na našem testovacím kanále ve veřejné distribuci družice Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně, a to v rámci běžného vltavského vysílání.

Tento technický krok lze skutečně považovat za historický moment, protože s tímto formátem se v dějinách rozhlasového vysílání na českém území dosud nikdy nepracovalo. Formát Dolby Digital 5.1 využívá dlouhodobě na satelitu Astra například rakouský veřejnoprávní rozhlas pro svůj okruh Ö1. Premiérový ostrý test nebyl jen zkouškou technické způsobilosti vysílat takovéto snímky, ale zakončil prověřování celého technologického řetězce, kterým snímek od svého vzniku prochází.

Český rozhlas při této příležitosti vyzkoušel záznam, postprodukci, evidenci, archivaci, plánování, export na vysílací pracoviště, odbavení, kódování, vysílací distribuci a v neposlední řadě vlastní příjem na straně posluchače. Testovacím snímkem byl Koncert pro trubku a orchestr Es dur od J. N. Hummela. Záznam pořídil v Rudolfinu mistr zvuku Jaroslav Vašíček, snímek do tzv. „pětikanálu“ smíchal mistr zvuku Jan Lžičař. Na projektu se v rámci dlouhodobé realizace podílela řada rozhlasových pracovníků z Techniky a dalších oddělení.

autoři: Petr Pokorný , lukpo
Spustit audio