Z fondu digitalizace mohou jít v Rakousku na podporu DAB+ rádia miliony eur

22. březen 2017

Předpokládá se, že půl druhého milionu eur by šlo na podporu rozjezdu celoplošného vysílání, dalších půl milionu pak na regionální sítě.

Až čtyři miliony eur, tedy v přepočtu necelých 110 milionů korun, by mohlo jít z fondu digitalizace na rozvoj DAB+ rádia v sousedním Rakousku. Vyplývá to z informací, které zveřejnil na svém webu tamní telekomunikační regulátor RTR. Jedná se konkrétně o období v letech 2017 až 2020, přičemž dva miliony euro mají padnout v první fázi na samotný rozjezd vysílání, zbylá polovina částky pak případně jako hnací motor pro další plánované sítě.

Částka dva miliony eur se může případně dále ještě dělit, nemusí být vyčerpána celá. Předpokládá se, že půl druhého milionu eur by šlo na podporu rozjezdu celoplošného vysílání, dalších půl milionu pak na regionální sítě. Rakousko je v současné době ve fázi hledání operátora/operátorů nových digitálních sítí. Jasno má být do konce letošního roku. Ostré vysílání DAB+ by mělo u našich jižních sousedů začít v průběhu roku 2018, pravděpodobně již na jeho začátku. Rozšiřování technologie podpořil nedávno i operátor ORS.

autor: lukpo
Spustit audio