Rozhlas spustil první digitální vysílání v Česku. Naladí ho lidé v Praze a okolí

6. srpen 2015

Český rozhlas spustil experimentální digitální vysílání. Lidé, kteří mají speciální přijímač na DAB signál, naladí v Praze a okolí všechny celoplošné stanice a také ty, které byly doteď jen na internetu, jako je například Rádio Wave nebo Junior. Do dvou let se vysílání rozšíří i do Brna a okolí a na Ostravsko. Uslyší ho i řidiči na dálnici D1.

Zvukové efekty klasického analogového signálu zná většina posluchačů. Díky digitálnímu vysílání už je různé šumění a škrábání minulostí. Právě kvalita zvuku patří mezi výhody takzvaného DAB signálu.

„DAB vysílá v takzvaných jednofrekvenčních sítích, kdy se vlny, které se potkávají, posilují a zlepšují příjem, na rozdíl od analogu, kde se navzájem ruší,“ vysvětluje ředitel odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

DAB systém ve srovnání s klasickým FM vysíláním nabízí i mnohem víc stanic.

„Posluchači budou moci v DAB systému poslouchat všechny naše digitální stanice, to znamená stanici pro mladé Radio Wave, stanici D-dur a Český rozhlas Jazz. Ale zároveň si na své mohou přijít i děti, protože tam bude i Český rozhlas Rádio Junior,“ popisuje náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

„Vedle těchto digitálních stanic tam samozřejmě najdou i naše klasické celoplošné stanice, ať už je to Radiožurnál, Dvojka, Vltava či Český rozhlas Plus, který navíc na podzim bude startovat v nové, rozšířené podobě,“ doplňuje Zavoral.

Digitální systém vytváří takzvané multiplexy, díky kterým se vysílací pásmo zvětší a vejde se do něj tak víc stanic.

„Analogový svět je uzavřen, je dán kmitočtovými zdroji. Všechny kmitočty, které jsou k dispozici, jsou už použity, a pokud chceme rozšiřovat programovou nabídku, počty stanic a další žánry, jiná možnost není,“ vysvětluje Karel Zýka.

Mezi největší průkopníky digitalizace rozhlasu patří Norsko. Klasické FM vysílání plánuje severská země vypnout už v roce 2017. Česko na plnou digitalizaci ale přejde nejdříve v roce 2025, kdy stanicím končí současné licence na analogové vysílání.

Další informace o digitalizaci najdete na stránkách www.digitalniradio.cz.

DAB (Digital Audio Broadcasting) - formát digitálního rozhlasového vysílání
autor: Zuzana Petráňová
Spustit audio