Soukromá rádia se digitalizace bojí, ale je to pro ně příležitost

10. září 2015

Český rozhlas spustil 6. srpna zkušební verzi digitálního vysílání pro Prahu a část středních Čech. Určitý otazník ale stále visí nad tím, jak se do digitalizačního procesu zapojí soukromé rádiové stanice.

Podle šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Alexandra Píchy se soukromá rádia obávají změny situace na trhu, protože přechod z analogového vysílání na signál DAB+ umožní vznik nových rádií.

„My samozřejmě máme zájem na tom, aby soukromá rádia co nejdříve přešla na digitální vysílání, protože se nejdřív musí strhnout lavina zájmu o přijímače. A tam musíme být všichni, protože posluchači musejí mít možnost ladit jak veřejnoprávní rádia, tak soukromá rádia. Ale je s tím trochu problém, protože soukromá rádia mají jiný zorný úhel. Mají už rozdělený trh. A to je právě velký problém, protože pokud se otevře nový prostor a ten nebude jen pro současné hráče na trhu, ale bude i pro ty nové stanice, tak ta současná rádia ztratí ten současný monopol,“ řekl Pícha.

I mezi soukromníky jsou průkopníci

Některé komerční stanice ale již digitálně vysílají. Jedním z nich je průkopník DAB vysílání, rádio SeeJay. Tato stanice spustila vysílání v roce 2009, nejprve pomocí internetu a později digitálně. Od samotného začátku je průkopníkem DAB vysílání. Jedině v něm totiž vidí majitel této stanice, Svatopluk Janík, budoucnost. DAB podle není pro komerční stanice hrozba, ale příležitost.

"Je to něco moderního, je to technologie, která se bude do budoucna vyvíjet. Digitální vysílání je moderní technologie, která se bude v budoucnu vyvíjet, bude přinášet další možnosti, takže to je úplně ta nejzásadnější varianta. A samozřejmě máme možnost se dostat k lidem nejenom přes FM vysílání, které už je dnes bohužel zaplněno. Pro nás je to další cesta, jak se dostat k lidem mimo internet, který nepodceňuji, je dostatečný a nějakým způsobem funguje jako kanál. Ale je to cesta moderního rozhlasového vysílání, takže v tom spatřuji obrovskou výhodu rozšíření našich posluchačů,“ dodal Janík.

Přechod na digitální vysílání by měl být dokončen v roce 2025. Ředitel rádia SeeJay Svatopluk Janík ale dodal, že přechod na digitální vysílání by mohl být mnohem rychlejší a některá soukromá rádia se brání pokroku, který je zkrátka nevyhnutelný.

"Myslím si, že je to zbytečně brzděno ze strany některých provozovatelů, kteří o to nemají zájem. Až si neuvědomují, že je to moderna, která musí přijít a přijde. Když by to nebrzdili a šli tomu vstříc, tak si myslím, že by si tam udělali krásnou pozici a v podstatě jim to nemůže uškodit. Vnímám to, že je to bržděno a že by to mohlo být mnohem dřív. Na druhou stranu, byl jsem na jedné konferenci a jeden z účastníků tam zmínil, že v roce 2025 je vypnutí. To znamená, že do té doby se nedá čekat a rok předem to budovat. Už teď by ty přípravy měly běžet v plném proudu, aby to v tom roce 2025 šlo vypnout. A já si myslím, že kdyby se pracovalo běžným, svižným tempem, šlo by to vypnout i za pět let,“ uzavřel Janík.

Obavu soukromých rádií ze ztráty pozice na trhu se snaží rozptýlit i ředitel odboru techniky Českého rozhlasu Karel Zýka. Veřejnoprávní Český rozhlas je podle něj připraven soukromým stanicím s přechodem na digitální vysílání pomoci.

„My vidíme naši úlohu veřejnoprávního média vidíme v tom, abychom ten prostor vytvořili, zprovoznili technologii a podali pomocnou ruku všem dalším účastníkům tohoto konání. To znamená, že jsme připraveni sdílet know-how se všemi soukromými rádii a poskytnout jim ho tak, aby digitalizace v budoucnu mohla proběhnout hladce. Ta může proběhnout jedině tehdy, když obě části duálního systému, tedy veřejnoprávní i soukromý sektor táhnou za jeden provaz a budou se na tom aktivně podílet,“ dodal Zýka.

Spustit audio